måndag 24 september 2012

Kakel och fogakut

Nå, bilderna är mörka och skruttiga, men vad spelar det för roll? Ni ser ju vad det är som händer i badrummet nere i källaren...


Spännande minsann! Plattorna är 20 x 60 och ännu i morse gnagde en liten tanke att de kanske, kanske skulle kännas för avlånga. Det gör de inte - och jag märker att jag gillar att de har en lite annorlunda storlek.

Men nu till ämnet för denna afton - jag behöver lite fogtankar. Om någon är välbevandrad i fogarnas värld så tas tips emot med tacksamhet, då det självklara valet marmorvit sakta men säkert håller på att bli en kritvit variant. Problemet är bara att man har hört att kritvita fogar är en halvdålig idé när det kommer till att hålla dem rena och snygga. Någon som vet hur hög sanningshalten i det påståendet är? Den marmorvita är ju lite mera grå än vit och jag undrar vad det skulle göra med de vita plattorna. För inramat? För rutigt? Om man ska välja mellan en smutsig fog eller en fog som inte passar med plattan kanske valet egentligen är ganska enkelt, eller?! Hur kan det vara så svårt att bestämma färg på fogarna?!

 
Sen kan man ju också fråga sig varför jag alltid fotograferar snett. Jag antar att det inte är ett tecken på goda kunskaper inom ämnet fotografering att jämt och ständigt envisas med att vinkla telefonen (ja, eller kameran) så fort det ska knäppas en bild. Ska skärpa mig. Nedan, liksom ovan, finfina exempel på sned fotografering.
 

9 kommentarer:

 1. Vi har vitt kakel och klinker i badrummet på övre våningen. På Casa Ceramica fanns en fogmassa som skulle hållas vit/vara enklare att hålla ren än andra och den köpte vi. Nu efter ett drygt år i huset kan jag inte påstå att jag irriterar mig på smutsiga fogar där så kanske är fogmassan bra (?!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört om Casa Ceramicas fogmassa tidigare, och den verkar åtminstone vara bra! Får se hur det blir... :-)

   Radera
 2. Jag skulle helt spontant sagt lite mörkare fogar, jag skulle kanske till och med gått så långt att jag tagit en ljusgrå fogmassa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Insåg helt plötsligt att jag inte funderat på den egna fogmassan över huvudtaget. Hjälp!

   Radera
  2. Ja, jag är så kluven man kan bli. Å ena sidan är jag också inne på lite mörkare (nå, om marmorvit kan klassas som lite mörkare) och å andra sidan skulle det vara kul med riktigt vita fogar. Fast hur länge då, kan man ju undra... ;-) Fnissar annars gott åt den senare av dina kommentarer.

   Radera
  3. Och såhär en dag efteråt så lutar den egna fogmassan mot vit, antagligen den marmorvita. Såg så mycket fräschare ut med vitt... Vi har ju nu inte samma kakel i badrummet, men vi har pukkilas ruoko viivapinta. Tror jag ändrar mig och säger vit! :D

   Radera
  4. Haha, tur att man alltid kan ändra sig! ;-) Marmorvit, alltså. Hmmm....

   Radera
 3. Vi har ju EXAKT samma kakel i det stora badrummet och vi har ljusgrå fogar. Vi är mycket nöjda med det. Här finns några bilder:
  http://blogg.vasabladet.fi/inredning/2011/08/28/svart-vitt-och-hogblankt/

  SvaraRadera
  Svar
  1. HUR i hela friden kan det råka sig?! Jag fattar inte! Riktigt snyggt med de grå fogarna är det, så jag behöver nog inte alls vara rädd för "rutorna" som jag yrade om här ovan. Tack för det! :-)

   Radera