lördag 23 februari 2013

Lördag

Egentligen är jag ingen envis person, men tydligen i det här fallet. För nu, när jag åtminstone har en - vad jag tror i min okunskap - vettig kamera, så kan jag ju inte fotografera med någon automatisk inställning. Nähej, utan desto mera kunnande om något alls så knapprar jag på och försöker förstå mig på min nya leksak.

Med gårkvällens inställning kvar blev således dagens första "klick" en väldigt ljus (och förlåtande) vy över vardagsrummet. Inte riktigt som det var tänkt, kanske.


Men några klick senare hittade jag ändå ett plus&minus som påverkade, vad jag antar, ljusinsläppet i bilden. Learning by doing får således bli dagens budord.


Nästa utmaning blir att försöka hitta någon knapp som gör bakgrunden sådär trevligt suddig när man fotograferar ett motiv nära. Fast det ska kanske till en kamera i något dyrare prisklass för det.


Nu, så länge lugnet varar medan sonen sover, så ska jag fortsätta läsningen av det senaste loppisfyndet som jag hittade på Yttermark-loppis häromdagen. Jag var ju en av dem som köpte Liza Marklunds berättelser om Mia Eriksson med hull och hår när de var aktuella för några (många) år sedan. Anar redan efter de första kapitlen att sanningshalten kanske inte var så hög, trots allt.

8 kommentarer:

 1. Jag läste en av böckerna om Mia också, men tyckte att det var böcker som bara förstärkte och broderade vidare på en del fördomar som finns om utländska män... Men du får berätta sanningen nu efter att du läst den här boken! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, huvvadå vilka fördomsspridare de var - oberoende av sanningshalt. Jag läser vidare och återkommer med rapport... Tack för i dag! :-)

   Radera
 2. Ett tips, genom att välja ett lågt bländartal (F) får man suddig bakgrund. Riktigt så suddig som det blir på såna där porträttfotografier blir det tyvärr inte med standardobjektivet men det går ju att uppgradera kameran med ett nytt objektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Men, hmmm... tror kanske att jag bara har två F-tal att välja mellan.

   Radera
 3. Ser ut att vara intressant och kul att fota med den nya kameran. Själv funderar jag på att köpa en systemkamera men har ännu inte bestämt mig för vilken, finns ju så många sorter med så många alternativ, dessutom i ordentligt varierande priser vilket ju knappast gör det hela enklare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en djungel! Min är en så kallad bridgekamera, ett mellanting mellan kompakt och system som jag har förstått det. Helt ok till rimligt pris, men säkert inte sådär jättehejsan för den som verkligen vill ha öppna möjligheter med sina bilder.

   Radera
 4. För att få till den suddiga bakgrunden så ska du använda inställningen AV och vrida till det lägsta F-värdet. Med ett standardobjektiv får man inte riktigt till det, men med tex ett fast 50mm f/1.8 som är mycket ljuskänsligt får man det där "snygga suddiga"

  SvaraRadera
 5. Äsch, nu läser jag ju att du inte har en systemkamera, alltså kan du inte byta objektiv, men AV läget har du säkert.

  SvaraRadera