söndag 26 oktober 2014

Mellan regn och storm

Mellan helgens ihärdiga regnande och stormande lyckades vi hitta en timme som faktiskt inbjöd till lite friluftsliv också. Välbehövligt för alla, och fantastiskt på sitt sätt att upptäcka den smått otroliga närmiljön.


Korsnäs Mine Center står bakom vandringsleden "Korsnäs gruvled", vilken går runt det område som uppstod vid Korsnäsgruvan som var verksam 1958-1973. Leden är ungefär två km lång, och visade sig vara alldeles lagom som en söndagsutfärd för oss.


Inledningsvis rundar man dagbrottet, där det också finns en rastplats precis i linje med det 45 meter höga betongtornet. På hemsidan hittade jag en bild över hur det såg ut här vid dagbrottet 1972, innan det fylldes med vatten. Den här första biten av vandringsleden bjöd på något blöt terräng efter allt detta regn, men nog tog vi oss fram - ibland med gemensamma krafter.


Därefter vandrade vi vidare upp på slagghögen och till det konstgjorda berget, där vi också passade på att pausa vid en välplacerad rastplats. För 3-åringen var kanske den medhavda matsäcken något av vandringens höjdpunkt, i god konkurrens med det "älgkakka" som upptäcktes längs stigen.


Och ungefär här någonstans förundras man över att vi fortfarande är i Korsnäs. Jag hade i varje fall ingen aning om att vi har sådana vyer i denna kommun, innan jag besökte gruvområdets vandringsled första gången.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar