söndag 6 december 2015

Norrsken och Midvinter - de nya österbottniska glöggsorterna

Korsnäs är en rätt så häftig kommun på många sätt och vis - och i dag vill jag lyfta fram lite av den lokala framåtanda och produktutveckling som finns hos oss. Här finns flera aktiva ortsbor som brinner för mathantverk, och det får ju vi konsumenter vara glada för! Den mest spännande nyheten just nu är det här:

Två nya österbottniska glöggsorter! Alldeles splitternya produkter, skapade av vår egen Helena Höglund-Rusk. Midvinter och Norrsken heter de, och bara namnen är ju så frestande läckra att det nog inte kommer att gå att välja bara en... 

Midvinter - Sydäntalvi är gjord på färskpressad råsaft av äpple och lingon, medan Norrsken - Revontuli är gjord på färskpressad råsaft av rabarber och blåbär. Båda är kryddade med apelsin, ingefära, kanel, kardemumma, nejlika, stjärnanis och pomeransskal. Drycken kommer i 350 ml flaskor och är ett koncentrat som blandas med 1-2 delar vatten beroende på vilken styrka man vill ha på glöggen. Och så förstås - inga tillsatsämnen. 
Om man dessutom vill vara inhemsk med tillbehören så kan man välja bort utländska russin och mandlar och i stället förgylla sin glögg både smak- och dekorationsmässigt med Helenas egen glöggmix - torkad av glöggens bär och således helt och hållet en lokal österbottnisk produkt. Dessa är två till antalet - den ena med midvinterglöggens äpple och lingon, och den andra med norrskensglöggens rabarber och blåbär. Båda innehåller därtill kanel och socker, och de har torkats på låga temperaturer för att behålla alla nyttigheter. De ska förvaras torrt, och lär också passa bra på fil eller gröt.

Jag ser väldigt mycket framemot att haffa ett par av de här flaskorna, om inte förr så när det ordnas julförsäljning vid gruvan om några veckor, 19-20.12. För dig som håller till något söderöver så hälsar Helena att hon kommer att vara med på julbasaren på Corner i Kristinestad på lördag.

Julens läckerheter, alltså. En del trevligare an andra.

Foto: Helena Höglund-Rusk

2 kommentarer:

 1. Men så mitt i prick! Vilka vackra produktnamn!
  Om de smakar bra dessutom är det alldeles perfekt!
  Tack för att du berättar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har stora förhoppningar! :-) Tack för din kommentar!

   Radera