lördag 25 februari 2017

Lilla musen flyttar in

Inlägget är ett samarbete

Vad tror du att den handlar om? frågade jag femåringen och visade Helena Jeppes bok Lilla musen flyttar in med illustrationer och layout av Sanna Ek. Kanske om en musfamilj, svarade han och så fick en fin bokstund sin början.
I takt med att han blir äldre, så blir såklart både koncentration och fascination för den längre berättelsen allt mer påtaglig. Han orkar lyssna, kan leva sig in i berättelsen och njuter av det bekymmerslösa i lässtunderna. Skrattar högt gör han också, när det är roligt. 

Lilla musen flyttar in läste vi i ett svep och pedagogen i mig jublade tyst när vi mötte ordförrådsutmaningar, målande beskrivningar och till och med en rimmad trudelutt. Berättelsen är familjär i tonen och musfamiljemedlemmarnas kännspaka egenskaper ges utrymme, samtidigt som de vackra illustrationerna kompletterar skildringarna på ett varsamt och milt sätt. Det är alltid fint att läsa högt, när man känner att bilderna skapar rika nyanser i berättelsen. 

Redan i början av boken visar det sig att huset som den lilla musen hittar ligger i Pjelax, vilket gör berättelsen ännu mera spännande - det är ju nära oss och mamma, hände det här på riktigt - och sånt. Och sen, när en sladd misstas för en orm och bilderna avslöjar både det ena och det andra blir det riktigt roligt för en trollbunden femåring.
Och sedan diskuterar vi. Vi hittar nya ord som får sin betydelse, vi pratar om vad vi tror hände efter att bokens berättelse har tagit slut och femåringen till och med inspireras att rita egna möss. 

En riktigt, riktigt bra bok, med de bästa av ingredienser - dessutom lokalt producerad. Hurra! Här och här hittar du mer information om boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar