Det händer sig då och då, att man får vara med om arbetsdagar utöver det vanliga - och en sådan dag hade vi onekligen i min skola igår. Vi blev nämligen inbjudna till Korsnäs hembygdsmuseum för att få ta del av en alldeles speciell process, den från fåret till tröjan.
Tröjan - Korsnäströjan alltså - är alldeles unik med både virkade och stickade bårder i granna färger och den tillverkades och användes i vår kommun under senare delen av 1800-talet och i början av 1900-talet. I museets samling finns sex Korsnäströjor av äldre och yngre datum, varav den äldsta daterar tillbaka till mitten av 1800-talet, vilket i sig är alldeles hisnande då man tänker efter.
Och just i går fick jag och mina elever alltså uppleva varje steg på vägen mot en färdig tröja.
Under bar himmel tog vi inledningsvis del av en fårklippning på gammaldags vis med sax modell äldre, för att sedan förflytta oss in i museet och uppleva hur fårets ull kardades och därefter spanns till garn på en spinnrock. Garnet fick sina rätta färger med naturens hjälp, då växtfärgning var följande steg och slutligen fick vi stå alldeles invid och beundra den verkligt speciella trehandsstickningen, när tre personer samtidigt stickar på samma tröja.
Klicka på bilden nedan, så får du också uppleva vår alldeles unika Korsnäströja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar