tisdag 3 april 2018

Experimentera mera

I påskens otaliga chokladägg brukar det ju följa med en liten leksak i en liten plastburk, och jag antar att de flesta hushåll har en hel drös av dessa små plastburkar hemma nu efter helgen. Låt mig då tipsa om ett riktigt roligt experiment att göra - där allt du behöver är en sån liten äggburk, bakpulver och vatten.

Vad vi kan göra? En bomb. 

Nu låter det ju väldigt radikalt, vilket det på inga sätt är - däremot väldigt spännande och bra för att på ett väldigt enkelt sätt upptäcka gasen koldioxid. 
Två teskedar bakpulver i, lite vatten på, snabbt som ögat fast med locket, skaka, ner med burken på marken och invänta smällen. Burken kommer att flyga uppåt, så det är bra att ta ett par steg tillbaka och vara beredd. Kul är det, rentav hoppajämfotaroligt om du frågar våra barn. 
Det som händer när bakpulver och vatten blandas är att det bildas koldioxid. Normalt sett så märker vi inte av att gasen koldioxid faktiskt finns överallt i luften runtomkring oss, eftersom den varken syns, luktar eller smakar. Ändå är det en av de gaser som påverkar vårt klimat och tack vare det här experimentet kommer vi att bli varse att den verkligen finns. Koldioxid tar stor plats, vilket gör att trycket i burken stiger och locket lossnar med en knall när övertrycket alltså blir större än kraften som håller fast det. I princip kan man tala om rörelseenergi i samband med det här experimentet också, men det har jag inte gjort med vår sexåring. 

Kanske nästa påsk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar